Hvad er kombucha?

Hvad er kombucha?

Kender du kombucha?

Kombucha er en fermenteret te, som har sin oprindelse i Kina og Japan for mere end 2000 år siden. Flere studier har vist, at kombucha har mange sundhedsmæssige fordele.

”En kop te med sukker? Hvad med bakterier og gær til? Kombucha består af sukkersødet te, der tilsættes en levende kultur af bakterier og gær. Denne kultur fermenterer den sødede te og omdanner dens indhold til en række organiske syrer, vitaminer, enzymer, kulsyre og en lille mængde alkohol. Drikken er kendetegnet ved kombinationen af sødme og syre og dens naturligt dannede, blide bobler.”

Uddrag fra bogen Kombucha – en levende te” af Nina Parna. Bogen er netop udgivet fra Muusmann´ forlag. Læs min anmeldelse af bogen sidst i indlægget.

SCOBY

Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast er en symbiose af bakterie- og gærkulturer, der tilsættesen sukkersødet te. SCOBY omdanner sukkeret i teen til alkoholer, organiske syrer og næringsstoffer.

 

Gennem fermenteringsprocessen, som sker, når drikken står mindst en uge, dannes probiotiske bakterier.

 

Probiotika

Probiotika er levende mikroorganismer, der bekæmper dårlige bakterier i tarmen som kan resultere i sygdomme og infektioner. Probiotika hjælper også med at balancere tarmbakterierne og forbedre fordøjelsen sammen med et hav af andre strategier. Det er derfor en god idé, at tilføje probiotika i kosten, for at fremme og booste tarmsundheden.  

 

Blandt andre fermenterede fødevarer, med probiotisk effekt, kan nævnes yoghurt, sauerkraut, kefir og kimchi.

 

Antioxidanter

Te, og især grøn te, er rig på antioxidanter kaldet polyphenoler. Under fermenteringen af kombucha dannes polyphenoler, som menes at kunne beskytte kroppen mod de oxidative skader, der kommer fra frie radikaler, som skader kroppens celler og speeder op for aldringsprocessen.

 

Vitaminer og mineraler

Kombucha indeholder vitaminer og mineraler, herunder vitamin C, B1, B6 og B12, som dannes når sukkeret omdannes.

 

Detox egenskaber

Leveren udrenser og afgifter kroppen, og kombucha menes at kunne hjælpe med dette arbejde, da drikken indeholder glucuron syre, som binder sig til toksiner, når de kommer ind i leveren og hjælper kroppen med at udskille dem gennem nyrerne.

 

Antibakterielle egenskaber

Flere studier indikerer, at kombucha kan styrke immunforsvaret og bekæmper både bakterier, virus og svampe.

 

Functional food

På grund af de mange sundhedsmæssige fordele ved at drikke kombucha, er drikken klassificeret som en functional food. Som med alt andet bør kombucha dog ikke indtages i for store mængder, da det derved kan give gener som oppustethed eller mavesmerter – alt med måde.

 

Tilføj kombucha i en varieret kost og nyd smagen, mens kroppen får gavn af de sundhedsmæssige fordele. Kombucha er let perlende og kan med sin søde smag drikkes i stedet for sodavand eller hvidvin – eller med gin, som Nina Parna anbefaler. Alkoholprocenten er på ca. 0,5.

Køb kombucha hos NP Cares lige her.

Boganmeldelse

Vil du vide mere omkring kombucha og få opskrifter på
hvordan du selv kan brygge denne vidunderlige drik, vil jeg varmt anbefale dig, at læse denne bog og måske skrive den på din ønskeliste til jul.

 

Forfatteren Nina Parna er uddannet cand.scient. i Fødevareinnovation & Sundhed og hun har i samarbejde med Nordic Food Lab skrevet sit speciale omkring kombucha.

 

Det er tydeligt for læseren, at der ligger meget research og et stort arbejde bag udarbejdelsen af bogen.

Vi kommer med på en inspirerende rejse, både omkring forfatterens første møde med kombucha i Rusland som hun svor skulle være det sidste, rejsen går videre omkring kombuchas historie og udbredelse verden over pga. de sundhedsmæssige fordele, hvor forskere i Schweiz i 1960´erne peger på de probiotiske egenskaber.

 

Bogen uddyber ord som SCOBY og fermentering og er fyldt med opskrifter samt en grundig instruktion i, hvordan man brygger sin egen kombucha. Den inspirerende rejse er gennem hele bogen ledsaget af super smukke indbydende billeder. Du kan købe bogen her. Den koster 179,95kr,- Jeg er ikke sponsoreret eller noget. Jeg er bare vild med at give et godt tip videre, da jeg elsker kombucha.

 

Jeg er helt sikkert blevet inspireret og skal ud at finde min egen SCOBY ”mor-kultur”.

 

 

 

Skriv et svar

Alle felter skal udfyldes

Navn:
E-mail Ikke udgivet
Kommentar