Solcreme koralrev

Hvilken solcreme bruger du?

Vi nærmer os tiden hvor vi for alvor kan komme ud i solen og at få en lækker tan. Det betyder for de fleste, at solcremen skal findes frem, men hvad indeholder din solcreme egentligt?

 

Udfordringer og udvikling i solcreme

Vi er i de senere år blevet mere og mere opmærksomme på hvad vi putter på og i vores kroppe. For solcreme er det ikke anderledes. Solcreme skal selvfølgelig beskytte huden mod solens ultraviolette-stråler, men uden at indeholde for mange skadelige kemikalier. Her finder du den jeg anbefaler.

 

Igennem de senere år er der udviklet en indkapslingsteknologi, der beskytter huden endnu bedre mod solens stråler. Forskere har undersøgt forskellen på den traditionelle metode og den nye indkapslings metode. Her fandt man, at UV-strålerne gennemtrængte huden helt ind i stratum corneum (laget under huden) ved den tidligere metode, modsat ved indkapsling, hvor UV-strålerne blev på huden. (PubMed)

 

Octinoxat og oxybenzon

Solcreme er en essentiel beskytter hen over sommeren. Den beskytter mod ultraviolet-stråling, som kan fremkalde hudkræft og modermærkekræft (Kræftens bekæmpelse).

I solcreme er der et filter som beskytter huden. Det inddeles i to kategorier, kemiske filtre og fysiske (organiske) filtre.

 

Kemiske filtre er, når solcremen lægger sig lige under huden og beskytter derfra. Dette er ikke synligt, men det sikre, at uv-strålingen ikke trænger ind til underhuden. Dog anses kemiske filtre der indeholder octinoxat og oxybenzon for, at være både kunne være hormonforstyrrende for mennesker, samt ødelæggende for koralrevet. Ved undersøgelser af korallaverne ses det, at oxybenzon svækker deres DNA, og forårsager deres død ved at fastlåse dem i deres eget skelet. (Archives of Environmental Contamination and Toxicology).  Man mener, at helt op til 10% af koralrevet er i risiko for høj eksponering, hvilket i en tid med fokus på en grønnere fremtid, ikke er acceptabelt. 

 

Fysiske filtre ligger sig ovenpå huden og fungere ved, at reflektere strålerne. Det er til tider synligt ved påsmøring af solcreme på huden. Dog er det ikke altid synligt, grundet ny nanoteknologi indenfor titanoxid, som gør det mindre synligt end tidligere. 

 

Det store problem ved UV-filtre er, at man har sporet gennem flere undersøgelser, at det kan spores i børn og modermælk. Det er sporet i børn i vintermånederne, hvilket ikke er en periode hvor børn normalt eksponeres for solcreme. Derfor er det også kommet på Europa-kommissionens prioriteringsliste over potentielt hormonforstyrrende stoffer. (Kortlægning og sundhedsmæssig vurdering af UV-filtre) 

 

Det er altså vigtigt være opmærksom på indholdet i sin solcreme, specielt hvis man har børn og ikke ønsker at eksponere dem for eventuelt hormonforstyrrende stoffer. 

 

Soleil Toujours solcreme

Soleil Toujourssolcreme kan her være det rette alternativ. Soleil har en god opvejning mellem kemikalier som beskytter for det nødvendige, men stadig et stort fokus på at gøre det så organisk som muligt. Al solcreme indeholder en hvis mængde kemikalier, men der er langt fra de dårlige, til de gode. Det er altså vigtigt, at kigge på ingredienslisten inden man køber sin solcreme. 

 

Jeg har kigget gennem markedet for at finde den solcreme som jeg mener har den bedste opvejning af netop de to ting, og her er jeg faldet over Soleil Toujours kollektion. Soleil går meget op i at holde deres brug af kemikalier på et minimum og bruger  derfor et organisk/fysisk filtre i deres solcreme. 

 

Solcremen, Extreme UV Mineral Sunscreen, findes 18,6% aktiv oxideret zink. Oxideret zink er en aktivt uorganisk forbindelse, som ses i nogle solcreme. Det beskytter mod solens stråler. Hvad er så fantastisk ved lige netop oxideret zink og hvad er grunden til at næsten 20% af produktet består af det? Oxideret zink ligger højt på MoS-skalaen. MoS står for ’’margin og safety’’ og bruges til at vurdere ingrediensers toksiske (giftige) niveau. Niveauet skal være over 1 på MOS-skalaen. Her er oxideret zink oppe på 7,37 når man smøre det på kroppen i form af solcreme, men endnu bedre er det med spray, hvor den har en værdi på 8,64. Leder du derfor efter et produkt der beskytter din hud fra solens hårde stråler og ikke blive udsat for farlige kemikalier er Extreme UV Mineral Sunscreen et meget kompetent bud. (Kilde: PubMed)

 

Hvad skal jeg vælge?

Næste gang du skal vælge solcreme, så er der fire punkter som er gode at huske på:

-       Vær opmærksom på kemiske filtre -  begræns kemikalierne.

-       Tænk på miljøet.

-       Undgå produkter med octinoxat og oxybenzon

-       Led efter organiske og vandfaste produkter.

 

Spørger du mig, så anbefaler jeg og bruger selv denne spray solcreme fra Soleil. 

  

Kilder:

(Archives of Environmental Contamination and Toxicology) http://www.europarl.europa.eu/doceo/document/B-8-2015-1243_DA.html?redirect

 

Kræftens bekæmpelse - https://www.cancer.dk/forebyg/skru-ned-for-solen/hudkraeft/