Holistisk skønhed

"Skin care must be good enough to eat"

Jeg er tilhænger af simpel kemifri hudpleje og skønne daglige rutiner. Jeg er, siden jeg var ung, vokset op i et miljø hvor min daglige rutine for rens og hudpleje af mit ansigt var et must. Min storesøster lærte mig allerede som 8-årig, at agurker er gode til øjnene samt æg og olivenolie gode som hårkur. Vi fik afprøvet en masse hjemmelavede ansigtsmasker, og nød timerne sammen i det pigeunivers vi trådte ind i. Jeg elskede som teenager at gå i seng med en ren hud og stå op og vaske mig hver morgen og se "godt ud".

Min veninde kunne feste hele natten og sove med make-up. Det kunne jeg ikke, uanset hvor træt jeg var. Det var ikke kun fordi jeg var forfængelig, men fordi jeg ellers ville vågne op med hævede øjne og tør hud. Det ville jeg ikke udsætte mig selv for. Derfor blev vanerne og rutinerne nemmere at overholde, og jeg havde derfor en ung flot hud.

Som 19 årig forhandlede jeg aloe vera produkter, mens jeg læste til kosmetolog, og jeg begyndte at lege endnu mere med cremer og ansigtsmasker. Jeg havde flere bøtter til en formue stående. Min hud var fin. Lidt tør, hvis jeg ikke brugte serum og tog creme på, men min urene hud kom først, da jeg blev gravid. Det var hormonelt, og er det også den dag i dag, hvis jeg får en bums eller to. Det gjorde ondt at have akne. Jeg var så ked af det. Føler virkelig med dem, der lider af det.

Skønhed er den fornemmelse, vi oplever og mærker. Det er et mindset af selvkærlighed. Der er ikke kun ét look, der er smukt. Vi kan vælge at se skønhed i alt og med vores egne briller. Skønhed for mig er den indre sundhed, som stråler ud igennem en gnist i øjet, et smil og personlighed. Det jeg kalder holistisk skønhed. Det vigtigste er, at se på mennesker med de gode briller, og acceptere vi har vores egen dna, gener og smil. Det venlige sind kan gøre os alle unikke. Forskellighed er meget smukt i mine øjne. Ved at elske os selv og pleje os selv, kan vi gøre meget for vores skønhed - på den indre og ydre. En krop der får vand og som du giver kærlighed vil altid blomstre smukt ifølge mig.

 
Bliv klogere på holistisk skønhed

Jeg er blevet klogere efter utallige sygdomme og en masse uddannelser, og jeg går nu op i skønhed på den naturlige måde. Især da jeg var gravid begyndte jeg at dyrke renhed i alle produkter, men da jeg havde født mine børn, vendte jeg tilbage til modebladene og alle skønhedsreklamerne. Jeg blev påvirket derigennem, og først da jeg begyndte at læse til kostvejleder, og nørdede kemi og kroppens udrensningsevner, blev jeg klogere. Som mor er det nok meget naturligt, at man ikke ønsker kemikalier til fosteret. Nu er jeg nået til det punkt, hvor der ikke skal være nogle mysterier i de cremer, jeg bruger og slet ikke her på sitet.

Jeg går meget op i indhold og emballage af skønhedsprodukter. I mine graviditeter brugte jeg olivenolie på min mave for at undgå strækmærker. Jeg smurte mig ind hver aften og tog en gammel t-shirt på for ikke at ødelægge sengetøjet. Et fif jeg fik af min mor, som hun havde fået af min italienske farmor. Less is more - konceptet i ingredienser.

Nu passer jeg på min hud med de rigtige produkter, olier, tørbørster og bruger gua sha. På den måde har jeg undgået strækmærker og cellulite og i 2020 er jeg 41 år. Det meget godt gået efter 3 naturlige fødsler.

Gua sha er en massageteknik, som fungerer som en naturlig detox af affaldsstoffer i kroppen. Det sætter gang i blodcirkulationen, der starter kroppens naturlige udrensningsproces. Spændinger kan ophobes i huden, som kan sætte sig som hovedpine. Lider du af mange spændinger, kan du bruge dette redskab til at massere og skubbe disse væk. Spændinger, der ophobes i ansigtet kan blandt andet give manglende glød, og de skal derfor forlade kroppen via de naturlige afgiftningsprocesser. Gua sha kan give fornyet glød til huden, reducere rynker, give mere spændstig hud og mindske urenhedder. Jeg er vild med Calmlish gua sha-redskaber og forhandler dem her i shoppen.

 

Huden er en sladrehank

Kroppens største organ, huden vejer ca. 3 kg, og den absorberer 60% af, hvad du udsætter den for udefra, inklusiv det du smører din hud ind med. Mange mennesker bruger mange skønhedsplejeprodukter dagligt for ikke at glemme sæbe og rengøringsmidler. De produkter kan indeholde 100-vis af ingredienser, som huden skal håndtere. Mange af dem kan være giftige, og de optages af huden, og kroppen kommer derfor på overarbejde. Vi optager altså via huden og afgifter via huden. Huden er kroppens store sladrehank, da den siger lidt om, hvordan vi lever. Hvis du er stresset, sover for lidt, ryger, får for lidt vand, for meget sukker og junk food, så kan det ofte ses det på huden som rynker, tørhed, irritation og uren hud.

Huden er super vigtig, og du må ikke undervurdere den. Den er vores skjold og et slags spejl af, hvad der foregår indeni os, og hvad vi udsættes for. Hudproblemer er et råb om, at der er en ubalance i din krop eller i din livsstil. Alle ubalancer kan heales, hvis du ønsker og tror på det og er klar til at arbejde for det. Det kræver mere en bare 1 strategi. Ofte skal der flere strategier til.

 

Hvad gør huden og hvordan påvirkes den?

Hudens opgaver er at regulere kropstemperaturen og væskebalancen. Den producerer hormoner, sveder og udskiller og optager. Men huden er også et smukt spejl på, hvordan du har det, og et organ der sanser alle de udefrakommende berøringer. Den siger: “Dette føles skønt til hjernen, eller dette føles farligt for kroppen.” Huden fortæller virkelig meget om vores sundhedstilstand gennem tydelige symptomer, og er det eneste organ, vi kan se med vores blotte øje. Fordi vi kan se hudens tilstand, er vi også mere motiverede og kan handle på det.

Huden er delt op i overhud, læderhud og underhud. Overhuden bliver påvirket af de cremer, du bruger udvendigt. Læderhuden består af bindevæv, som er opbygget af celler, proteiner og fibre. Du påvirker læderhuden igennem maden, kosttilskud og massage. Underhuden består af fedtvæv og vand, og påvirkes af netop hvilken væske og fedtstoffer du anvender. Du kan påvirke din hud 20% udefra gennem cremer på den positive måde og via miljøforurening på den negative måde.

80% af påvirkningen af huden skal ske indefra. Så der kan du støtte den med sunde madvaner, rent vand, lækre urteteer, en masse grøntsager, bær, gode fedtstoffer, antioxidanter, kosttilskud, positive tanker, vejrtrækning, søvn, meditation m.m. De penge du bruger på dyre cremer kan altså bedre bruges på lækre friske økologiske madvarer. Cremer er til symptombehandling, man kan ikke heale årsagen til hud-ubalancen ved kun at smøre sig ind i cremer.

Huden udskiller meget via sved og arbejder tæt sammen med lungerne, nyrer, lymfe-og tarmsystemet. Kroppens livsnødvendige organer tager først det, de skal bruge, og hvis der er noget til overs kommer det til huden.

 

Hvordan får du en smuk sund hud?

Hvis du ønsker en smuk sund hud, skal du prioritere din livsstil og anvende strategier som at drikke rent vand, juices, smoothies, spise kvalitets mad, en masse grøntsager, spise sukkerfrit for det meste af tiden samt hjælpe med kosttilskud og superfoods som en ekstra strategi til at få de næringsstoffer du ikke får gennem maden. Maden, vand, søvn, bevægelse er dog vigtigst. Start der.

Når du udrenser via mine principper, bliver huden påvirket, og dens behov bliver dækket. Huden har brug for en sund livsstil via de rigtige vitaminer, mineraler, fedtsyrer, proteiner, antioxidanter og urter for at være sund. Men du kan ikke kun spise dig til en pæn hud. Balance handler som sagt om kost, livsstil, søvn, forhold og relationer, samt motion, vejrtrækning, tanker og følelser for ikke at glemme dine indkøbsvaner og valg af skønhedsprodukter og rengøringsmidler.

 

Kvindens luksus

Skønhedsindustrien lover os, at vi kan se 10 år yngre ud. At cremerne kan skjule urenheder og ubalancer. De kan blødgøre huden, men til hvilken pris? En pris vi bliver syge af, selvom vi bruger kroner og ører på vores hud? Jeg er fan af 100% naturlig hudpleje, og jeg håber, jeg kan lære dig, hvordan du læser etiketterne på dine hudplejeprodukter.

Velvære med skønne ritualer har altid været en kvindes luksus. Jeg afprøver mange produkter, som er nogle der ikke skader mine indre organer og stadig føles godt på huden, sjælen og udstråler lækkerhed. En holistisk tilgang til skønhed er super smart, da det også balancerer krop og sind. Jeg er super vild med mange produkter, men også Evolve produkterne.

 

Kemi i huden

Mange ved ikke at 60% af det, der puttes på huden og i håret også absorberes i kroppen. Som forbruger har vi et valg overfor, hvad vi køber og bruger på huden. Det er ikke normen at bruge sunde produkter i vores skønhedsrutiner, og jeg bløder indvendigt, når mange kemikalier i mange produkter er alvorlige og er forbundet med allergi. Man kender ikke den langsigtede virkning ved alle kemikalier og de cocktaileffekter, der er endnu, når man dagligt mixer mange forskellige plejeprodukter. Jeg tør ikke stole på, at virksomhederne tænker på mit helbred, når de producerer produkter.

Appen Kemiluppen er en super opfindelse til at tjekke produkter, en app fra Forbrugerrådet, som kan hjælpe med at finde rundt i de mange ingredienser, der findes i kosmetik og personlige plejeprodukter.  

De største syndere indenfor skønhedsprodukter, hvor flest udvikler parfumeallergi er deodoranter, cremer, parfumer i flakoner, shampooer og flydende sæber. De er klart de største syndere, hvor man mener, at deodoranter er de værste allergifremkaldende produkter af dem alle - ca. 25% af alle tilfældene. Jeg bruger Nurme og Schmidt´s deodoranter fra min webshop. Jeg har købt mig fattig i aluminiumfrie deodoranter, der lovede mig mange ikke-svedlugtende timer, men det var typisk det modsatte der skete. Nurme er min favorit lige nu. At bruge en naturlig deodorant er både for at kunne afhjælpe allergier og sensitivitet, men især forhindre svedlugt. Det er nu lykkedes den naturlige vej. Ofte kunne jeg kun bruge ét deodorantmærke om måneden før jeg begyndte at kunne lugte mig selv. Dette påvirkede mine arbejdsdage og selvfølelse, specielt når jeg var i selskab med andre.

Vi ville ikke vælge sundhedsskadelige stoffer på huden hver dag og slet ikke, hvis vi vidste, vi skrubbede os ind i mikroplast hver gang vi brugte en almindelig kommerciel tandpasta eller ansigts/body-scrub. Det er os forbrugere, der må tage ansvar og initiativ til ændre vanerne til sundere alternativer. Jeg gør mit som webshop-ejer at tænke for dig, så du kan føler dig tryg i min shop. Jeg er en nørd, når det handler om økologi og kemi.

 

Makeup

Jeg kan godt lide makeup og det er en pige-ting for mig, men jeg elsker også at tage det af med det samme, når jeg kommer hjem. I weekenderne eller de dage, hvor jeg arbejder hjemme, har jeg ofte ikke makeup på eller kun mascara på øjnene. Om sommeren er jeg altid makeup-fri hele dagen, og jeg bruger kun makeup, hvis jeg skal i byen om aftenen. Jeg er ret vild med min hud og det naturlige look om sommeren. Jeg er begyndt at inkorporere flere make-up-frie dage i løbet af efteråret og vinteren, så huden kan ånde og få ro. Selvom jeg bruger økologiske produkter, så er ingen makeup i ansigtet altid bedre end en masse produkter, der sætter et lag og hæmmer iltningen af huden.

 

Hvad vælger du?

Tilgangen til holistisk skønhed balancerer kroppen og den rette filosofi kan være individuel, så mit bedste råd er, at du giver dig selv tid, ro i sindet, spiser sundere og er god ved dig selv. Det vil få din hud til at stråle, men det kræver daglige gode selvkærlige rutiner, når du handler ind, når du laver mad, træner, opholder dig på dit badeværelse, opfører dig pænt overfor dig selv og overfor andre, smiler og griner og sover godt om natten. Magien sker i de valg du træffer dagligt og i rutinerne og vanerne. Den smukke hud kommer oftest ikke af ingenting men af pleje all around in and out.


Håber du vil tænke over miljøet, når du handler og håber du er glad for at støtte mig og mit arbejde, så du kan være tryg i de gode sunde valg. Jeg er på chatten, hvis du har nogen spørgsmål. Spørg løs.